dinsdag 15 januari 2013

Stadskanaal, Wolvega, Nederland - Met de aanhouding van een 24-jarige man uit Stadskanaal denkt de Politie Noord-Nederland zeker 89 aangiften van oplichting te hebben opgelost. De verdachte maakte zich in de maand september 2012 in korte tijd veelvoudig schuldig aan oplichting via het internet.

Wat was er gebeurd?

De politie in het hele land werd geconfronteerd met veel aangiften van oplichting via internet. Alle gevallen van oplichting kwamen uit bij de internetsite www.Prolecto.nl. Op de site werd vooral witgoed en andere elektrische apparatuur aangeboden voor aanmerkelijk lagere bedragen dan de detailhandel. Veel mensen bestelden goederen en maakten het geld rechtstreeks over op de rekening van de oplichter. Toen de gedupeerden geen goederen kregen geleverd deden zij aangifte van oplichting.

Onderzoek recherche

De districtrecherche van Winschoten startte een onderzoek naar de internetsite www.prolecto.nl. De recherche kwam er al snel achter deze site werd beheerd door een bekende 24-jarige veelpleger uit Stadskanaal. In de zomer van 2012 had de politie de Kanaalster al eens aangehouden voor internetoplichting met toegangskaarten voor concerten. Toen werd de verdachte na verhoor naar huis gestuurd. Kort daarna ontving de recherche Winschoten van de Regiopolitie Kennemerland, de Dienst Bovenregionale Recherche, Bureau Fraude Meldpunt zeker 70 Internetaangiftes van de oprichtingspraktijken van de internetsite Prolecto.nl.

Uitgebreid financieel onderzoek

De rechercheurs verzetten veel werk bij het uitzoeken van de vele aangiften. Daarbij onderzocht de recherche ook de financiƫle handel en wandel van de jonge oplichter. Hierbij werd in beeld gebracht wat de 24-jarige man vermoedelijk aan de oprichtingspraktijken had verdiend.

Tros opgelicht

Het landelijk programma "Tros Opgelicht" besteedde eind vorig jaar al aandacht aan de oplichtingspraktijken van de 24-jarige man uit Stadskanaal. In een uitgebreid onderwerp werd de werkwijze van de verdachte uitgelicht.

Aanhoudingen

Dinsdagmorgen 8 januari kon de politie de 24-jarige verdachte aanhouden in een woning in Wolvega. Hij moest mee naar het politiebureau en werd voor verder onderzoek ingesloten in het cellencomplex aan de Hooghoudtstraat. Op maandag 14 januari kon de politie een 25-jarige man uit Vledderveen aanhouden. Hij wordt door de politie verdacht van het verlenen van financiƫle en praktische hand- en spandiensten voor zijn 24-jarige kompaan. De politie denkt dat de 25-jarige een beperkte rol heeft gespeeld in de oprichtingspraktijken.

Doorzoeking

De recherche deed na de aanhouding een doorzoeking in zijn woning in Wolvega. Daar troffen rechercheurs veel nieuwe en luxe goederen. Ook was de woning totaal nieuw ingericht met luxe meubels. Omdat de politie vermoed dat de goederen zijn gekocht met "crimineel geld" werden deze in het kader van ontneming in beslaggenomen. Ook werden twee personenauto meegenomen.

Verhoren

De recherche heeft de 24-jarige verdachte verschillende malen verhoord. De verdachte werd geconfronteerd met veel onderzoeksgegevens. Hierbij beriep hij zich telkens op zijn zwijgrecht. Hij werd vrijdag jl. geleid voor de rechter-commissaris. Die besliste dat de verdachte langer vast bleef zitten. Het 25-jarige hulpje kon na verhoor, in afwachting op behandeling van zijn strafzaak het politiebureau, weer verlaten.

Beslissing

De politie heeft het onderzoek nog niet afgerond. De recherche zal het uitgebreide dossier opmaken en verzenden naar het Openbaar Ministerie. De officier van justitie beslist op grond van het dossier wat met de verdachten gaat gebeuren.
Site in beheer van Chantal Geertsema. - . Mogelijk gemaakt door Blogger.

Wespen bestrijding omgeving Stadskanaal

Wespen bestrijding omgeving Stadskanaal
BEL: 06-51636589

Stadskanaal

Stadskanaal
Krinkie Speijer

Email Media Stadskanaal

Heeft u een tip, nieuws of foto's die u graag wilt delen met de bezoekers van Media Stadskanaal. Stuur ons dan een email via onderstaande knop.