zondag 16 juni 2013
Ter Apel - Multi-tool is de naam van de jaarlijkse oefendagen van de brandweer. De naam verwijst naar de vele gereedschappen en vaardigheden die een brandweermens moet kunnen bedienen en waar dus mee geoefend moet worden.

Dit jaar is, nadat 3 jaar het voormalige Philips terrein aan de Electronicaweg in Stadskanaal de oefenlocatie was, gekozen voor een nieuwe locatie. Het voormalige verzorgingstehuis “Het Professor Tuntlerhuis” in Ter Apel dat gesloopt zal worden zal dit jaar de oefenlocatie worden. Woonzorg Nederland, de eigenaar van het gebouw, heeft de locatie belangeloos ter beschikking gesteld.

Bij de 1e oefening werd een incident met gevaarlijke stoffen in een ziekenhuis gesimuleerd. Een vrouw was een gesloten radioactieve stof aan het inpakken en stak in tussentijd een sigaret op. Toen zij iemand aan hoorde komen heeft ze die sigaret in de prullenbak gegooid die daarna vlam vatte. De bedrijf hulpverleners hadden bij aankomst het gebouw al ontruimt alleen er miste nog één persoon. De brandweer trof haar aan in de kamer met radioactieve stof waar tevens de brand woede. Na het redden van de vrouw kon de brand geblust worden en gecontroleerd of de radioactieve stof niet beschadigd was.

De 2e oefening was voor de brandweermensen niet meer nieuw. Net als de vorige drie jaar was één van de oefeningen een conditietest gebaseerd op brandweer werkzaamheden zoals slangen uitrollen, een ladder beklimmen en slachtoffers verplaatsen.

Oefening 3 Richtte zich op een beknelling in landbouwmachines.

Brand is het thema van de 4e oefening. Bij deze oefening moesten de manschappen een inzet bij brand in een gebouw met meerdere bouwlagen uitvoeren. Op een van de verdiepingen was brand ontstaan. Alle mensen konden optijd het gebouw verlaten op één persoon na die nog op haar balkon van de bovenste verdieping stond. Nadat de brandhaard geblust was kon de aanvalsploeg bij de vrouw komen. Door middel van een nieuw systeem namelijk een zak over het hoofd dat zit aangesloten op de ademluchtfles van één van de manschappen kon de vrouw door de rook via de trap naar buiten gebracht worden.

Het voortbewegen met ademluchtapparatuur in een ruimte vol met rook werdt bij stand 5 beoefend. Het redden van mensen uit gebouwen waar het brand is een van de meest bekende taken van de brandweer. Het op een efficiënte wijze zoeken naar een slachtoffer zonder dat men wat kan zien door de rook en daarna ook de weg terug vinden blijft één van de moeilijkste en risicovolle acties voor een brandweermens.

Ten slotte werd er bij oefening 6 aandacht besteed aan de nieuwe straalpijpvoering met behulp van een brandbestrijdingscontainer waar daadwerkelijk in werd gestookt.
Site in beheer van Chantal Geertsema. - . Mogelijk gemaakt door Blogger.

Wespen bestrijding omgeving Stadskanaal

Wespen bestrijding omgeving Stadskanaal
BEL: 06-51636589

Stadskanaal

Stadskanaal
Krinkie Speijer

Email Media Stadskanaal

Heeft u een tip, nieuws of foto's die u graag wilt delen met de bezoekers van Media Stadskanaal. Stuur ons dan een email via onderstaande knop.