dinsdag 4 augustus 2015
30e Editie van op zaterdag 22 augustus

Oogstfeest Onstwedde met vele oude ambachten, oogstmarkt, oldtimershow en boeren boeldag

ONSTWEDDE – Vele oude ambachten, een oldtimershow, een braderie met vlooienmarkt, paardensport, diverse kinderactiviteiten en een Boeren Boeldag. Het zijn slechts enkele van de ingrediënten van het Onstwedder Oogstfeest, dat op zaterdag 22 augustus plaatsvindt.

De 30e editie van het Oogstfeest wordt om 10.00 uur officieel geopend door mede-oprichter Klaas Meijer en huidig voorzitter Jan ten Have van Onstwedder Gaarv’n. Het eendaagse Oogstfeest trekt jaarlijks duizenden bezoekers.

Ambachten
Bezoekers van het Oogstfeest doen een stap terug in de tijd. Onder meer dankzij demonstratie van vele authentieke agrarische ambachten, wanen zij zich even op het Groninger platteland in grootmoeders tijd. Dorsmachines scheiden het graan van het stro en van het tot meel verwerkte graan worden heerlijke broden gebakken in een authentieke veldoven. En heerlijke spekdikken.

Ook zijn er diverse andere authentieke handambachten, zoals klompen maken, strodokken binden, stoelen matten en smeden met een veldsmederij. In de houtzagerij worden dikke bomen verzaagd tot planken. Nieuw is het ambachtelijk maken van midwinterhoorns. De demonstraties worden verzorgd door de vrijwilligers van stichting Onstwedder Gaarv’n en een collega-oude ambachtenorganisatie uit het Drentse Dwingeloo, die in Onstwedde onder meer demonstreert ‘hoe de was vroeger was’.

Boeren Boeldag
Tijdens de Groninger Boeren Boeldag komen zo’n veertig kavels onder de hamer. Geveild worden goederen die passen in de stijl van het Groninger boerenleven van tientallen jaren geleden, zoals huisraad, meubilair en antiek. Uitveiler van dit alles is de altijd bijzonder spraakzame Jaap Nienhuis, onder meer voormalig weerman van RTV Noord. De veiling vindt plaats ten overstaan van notaris Frits Bergman uit Stadskanaal. De te veilen goederen zijn vanaf 13.00 uur te bezichtigen en de daadwerkelijke veiling begint om 13.30 uur.

Muziek, honden en valkenier
Verder treedt het Onstwedder muziekduo Wim & Miranda op en zijn er live-optredens van The Clan MacBeth Pipe Band. Ook klinkt er de hele dag vrolijke draaiorgelmuziek. Een valkenier geeft spectaculaire demonstraties met verschillende roofvogels en HDV Alteveer verzorgt demonstraties hondendressuur, onder meer met een pakwerker.

Kinderen
Voor kinderen zijn er onder meer een kinderbraderie, gratis rondritten in een trekker met kar en met een geitenkar, een zweefmolen en optredens van poppentheater, een goochelaar en een clown. Ook mogen kinderen tijdens het Oogstfeest stokbroodjes bakken in een houtvuur. Camping De Sikkenberg uit Onstwedde en Pjerke Buitensport zijn aanwezig met een luchtkussen en zij verzorgen ook boogschieten voor kinderen en jongeren.

Paardensport en oldtimers
Paardensportliefhebbers kunnen hun hart ophalen in de naast het feestterrein gelegen manege. Er kan vrij worden gereden en er zijn paardenshows. Ook is er een oldtimershow met auto’s, tractoren, motoren, bromfietsen en vrachtwagens. Deze is enigszins kleinschaliger opgezet dan voorgaande jaren. Zo zijn er alleen nog personenauto’s te zien van voor 1975.  

Evenemententerrein
Alle activiteiten vinden op deze dag plaats op het Evenemententerrein aan de Wessinghuizerweg in Onstwedde. Dit met uitzondering van paardensportactiviteiten, die plaatsvinden in de naast het Evenemententerrein gelegen manege De Driesporen.

Gratis parkeren
Parkeren kan vlakbij de hoofdingang van het Evenemententerrein en is helemaal gratis. Voor mensen die minder goed ter been zijn, zijn er invalidenparkeerplaatsen direct bij de ingang. Vrijwilligers van de organisatie zorgen voor een ordentelijk verloop van de komende en gaande verkeersstroom. De parkeerplaatsen zijn gemakkelijk te vinden. Bestuurders kunnen de verwijsborden naar het Evenemententerrein volgen, die op vele plaatsen in de omgeving langs de weg staan.

De entreeprijs voor het Oogstfeest bedraagt 4 euro. Kinderen tot en met twaalf jaar mogen er gratis in.

Tijdens het Oogstfeest Onstwedde wordt het graan van het stro gescheiden met authentieke dorsmachines (foto Jan Johan ten Have).  

Verkoop van broden en spekdikken op vrijdag

De in een houtgestookte veldoven gebakken broden en spekdikken volgens grootmoeders recept worden altijd heel goed verkocht. De verkoop van de spekdikken en broden uit de veldoven begint dit jaar al op vrijdag. Dan kan iedereen deze lekkernijen kopen zonder entree voor het Oogstfeest te hoeven betalen.

Het programma van het Oogstfeest

vanaf 9.00 uur         * rommel- en vlooienmarkt
10.00 uur    * officiële opening door medeoprichter Klaas Meijer en huidig voorzitter Jan ten Have van Onstwedder Gaarv’n
vanaf 10.00 uur        * braderie en oogstmarkt
* demonstraties van vele tientallen oude ambachten door Onstwedder Gaarv’n en Oogstgroep Dwingeloo
* oldtimershow met antieke tractoren, bromfietsen, motoren, personenauto’s en vrachtwagens
* machinaal koren dorsen met authentieke dorsmachines
* bakken van vers brood in een houtgestookte veldoven
* demonstraties hondendressuur door HDV Alteveer
* demonstraties met roofvogels door een valkenier
* paardensport in manege De Driesporen
* boogschieten voor kinderen en jongeren door camping De Sikkenberg en Pjerke Buitensport
* luchtkussen
* optredens van poppentheater
* optreden goochelaar
* kinderbraderie
* gratis rondritten met trekker en kar
* gratis rondritten met geitenkar
* demonstraties boomzagen met een antieke zaagmachine
10.30, 12.30 en 14.30 uur    * kindervoorstelling poppenkast
11.15 en 14.30 uur        * livemuziek door duo Wim & Miranda
13.00 en 14.00 uur        * optredens goochelaar
13.30 uur     * Groninger Boeren Boeldag met Jaap Nienhuis en notaris Frits Bergman
vanaf 13.30 uur        * optredens van de The Clan MacBeth Pipe Band
17.00 uur            * einde van de festiviteiten

Doelstelling stichting Onstwedder Gaarv’n

Stichting Onstwedder Gaarv’n stelt zich ten doel bekendheid te geven aan en het in stand houden van oude ambachten. Deze doelen worden verwezenlijkt door het geven van demonstraties en het verzorgen van cursussen oude ambachten.
Doordat alle medewerkers van Onstwedder Gaarv’n de demonstraties geheel belangeloos verzorgen, zijn de kosten relatief laag. De medewerkers gaan tijdens de demonstraties gekleed in oude Oost-Groninger klederdracht.

Ambachten

Stichting Onstwedder Gaarv’n demonstreert de volgende oude ambachten: brood bakken in een authentieke veldoven, vlegeldorsen, wannen, waaieren, koren malen, strodokken binden en leggen, manden vlechten, bijenkorven maken, stoelmatten, spinnen, knoffelen, weven, koperslaan, Fries houtsnijwerk, spintollen, spekdikken bakken, frivolité, kantklossen, klompen maken, straatmuziek maken, bezem binden, koffie branden, dorsvlegels maken, veldsmeden, touwslagen, kalligrafie, glas-in-loodramen maken, encaustic, midwinterhoorn maken en hout draaien.

Inlichtingen over…
… stichting Onstwedder Gaarv’n: de voorzitter,    tel. (0599) 331455 of 06-50558966
… markt en braderie: de marktmeester,        tel. (0599) 332264 of 06-53557529
… oldtimer auto’s:                    tel. (0599) 212877
… oldtimer motoren en brommers:        tel. (0599) 851203
… oldtimer tractoren, vrachtwagens
    en stationaire motoren                tel. 06-23238653
Site in beheer van Chantal Geertsema. - . Mogelijk gemaakt door Blogger.

Wespen bestrijding omgeving Stadskanaal

Wespen bestrijding omgeving Stadskanaal
BEL: 06-51636589

Stadskanaal

Stadskanaal
Krinkie Speijer

Email Media Stadskanaal

Heeft u een tip, nieuws of foto's die u graag wilt delen met de bezoekers van Media Stadskanaal. Stuur ons dan een email via onderstaande knop.